Sałatka czosnkowa
Dla tych, którzy naprawdę lubią czosnek.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 puszka groszku zielonego konserwowego
- 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
- 1 puszka ananasa w plastrach
- 30 dkg sera żółtego
- 4 – 5 łyżek stołowe majonezu
- 4 – 5 łyżek stołowe jogurtu naturalnego (lub śmietany 10 – 12% – jogurt da lepszy smak)
- 3 – 4 ząbki czosnku
Otwieramy wszystkie puszki, odcedzamy i w razie potrzeby (głównie fasola) płuczemy. Do przeźroczystej miski wsypujemy warstwami: kukurydzę, groszek, fasolkę, starając się, aby każda warstwa była w miare możliwości „wygładzona” na powierzchni. Plastry ananasa kroimy w kawałki i sypiemy jako kolejny poziom. Leniwi mogą użyć ananasa w kawałkach, jednak te kawałki zwykle są dość duże – lepiej się poświęcić i pokroić własnoręcznie na nieco mniejsze cząstki.
W osobnym naczyniu, mieszamy majonez i jogurt tak aby uzyskać w miare płynny sos. Do tej mieszaninu wyciskamy czosnek – ilośc zależy od naszych upodobań. Mieszamy wszytsko dokładnie i tak otrzymany sos wylewamy równomiernie na pozostałe warstwy sałatki.
Ostatnim poziomem jest żółty ser starty na drobnej tarce, który wysypujemy na sos.
Sałatkę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na około godzinę – najlepiej smakuje na zimno.
Smacznego.