Sałatka brokułowa ze słonecznikiem
Prosta i szybka sałatka z minimalną ilością składników, do zrobienia w kilkanaście minut.
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 10 dkg słonecznika łuskanego
- 3 łyżki majonezu
- sól
Brokuła jak zawsze blanszujemy (na 2 – 3 minuty zanurzamy we wrzącej wodzie, po czym od razu płuczemy w zimnej), na rozgrzaną patelnię wysypujemy słonecznik i prażymy go aż uzyska ładny brązowy kolor. Słonecznik po uprażeniu odstawiamy do ostygnięcia, a z brokuła odcinamy twardy pień, i resztę kroimy w drobne kawałki.
Po ostygnięciu powyższych składników, wsypujemy je do dużej miski, dosypujemy kukurydzę, solimy i dokładamy majonez. Starannie wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na jakąś godzinę – zimna smakuje lepiej.
Opcjonalnie możemy zamienić 2 łyżki majonezu na taką samą ilość jogurtu naturalnego – mieszamy go z pozostałą łyżką majonezu, dzięki czemu mamy nieco lżejszą wersję – to dla osób liczących kalorie.
Smacznego 🙂